Nojapyörien luokittelu


Ks myös Nojapyörä wikipediassa

Akselivälin mukaan:


Kun puhutaan 2-pyöräisistä, euroopassa suurimman suosion on saanut SWB (Short Wheel Base). Näissä polkimet ovat yleensä selvästi etupyörän etupuolella. Pieni kääntösäde mahdollinen.

CLWB(Compact Long Wheel Base) on rapakon tuolla puolen saavuttanut enemmän suosiota. Polkimet ovat joko etupyörän päällä tai heti takana, lisäten vähän akseliväliä. Vakaita ajettavia, aloittelijalle helpoimpia.

LWB(Long Wheel Base) on akseliväliltään jo varsin pitkä. Näillä ajo on todella vakaata ja mukavaa muuten, mutta käsittely pienissä nopeuksissa voi olla hankalaa.

Pyörien lukumäärän ja sijainnin mukaan:


Tadpolessa on kaksi pyörää edessä, Deltassa kaksi takana. Tadpole tyyppistä käytetään useimmissa katetuissa velomobiileissa.

Penkin korkeuden mukaan:

  • Low
  • Mid
  • High

Vetävän pyörän mukaan:


Nojakeissa on paljon erilaisia vaihtoehtoja myös vetotapoihin. Takaveto lienee yleisin, siinä siis viedään (pitkä!) ketju koko matka takapyörälle asti. Etuvedossa ketjut vedetään ohjausrullan tai väliakselin kautta etupyörälle, eli ketjut taittuvat pyörän kääntymisen mukana. MBB(Moving Bottom Bracket) on etuvetoinen pyörä missä etupuomi, polkimet ja eturengas ovat samaa pakettia, mahdollistaen pelkillä jaloilla ohjaamisen.

Varustelun, nojakulman ja geometrian mukaan:


Raceristä puuttuu usein tarakka, lokasuojat ym. arkivarusteet, toisinsanoen sillä ajetaan lujaa ja painoa on karsittu minimiin. Cruiserissa nämä ovat, lisäksi pyörässä voi olla jousitus.

Lyhenteitä:


  • USS - Alaohjaus - under seat steering
  • ASS / OSS - Yläohjaus - Above/Over seat steering