Foorumin keskustelu Pyörien levytys -ohje

Alkuperäinen ohje Lowrides, paikoin muokattu hieman.

Tein levy pyörän TiCaan tänään. Tykästyin levytettyihin pyöriin jo Fujinin aikoihin, kun huomasin että levy tuo mukavasti vauhtia lisää, näyttää hyvältä ja suojaa kuralta ja kulumiselta. Erityisesti lowracer -tyyppisissä nojapyörissä levy vaikuttaa nopeuteen jopa merkittävästi.

Kunnon levypyörä; Hed, Renn, Zipp, maksaisi 500-1000€, joten aivan sellaiseen ei varaa ole vaikka pyörä sen ansaitsisi. Koti konsteinkin saa kuitenkin hyvän levyn tehtyä, kunhan asiaan hieman paneutuu.

Rakennustapoja on yhtä monta kuin rakentajia, mutta seuraava konsti on helppo, hieno ja toimivaksi todettu; joten jaan sen nyt kaikkien kanssa:


1. Aloitetaan ostamalla pvc-kalvoa. Löytyy rautakaupasta arkeissa. Yhdestä arkista saa hyvin kaksi levyä (molemmille puolille) 28" tuumaiselle kiekolle. Ihan ei samasta arkista riitä 20" etupyörälle, jos sen nyt haluaa välttämättä levyttää. Kaksipyöräisen etupyörän levytystä ei todellakaan suositella, puuskittaisessa sivutuulessa levytetty etukiekko on vaarallinen.

Otetaan joku 28" rengas (rikkinäinen tai vararengas tms.) ja asetetaan se kalvolle. Piirretään renkaan sisäpuolta pitkin tussilla kalvolle ympyrä ja leikataan se irti. Mitataan keskikohta, johon piirretään säde ja leikataan sitä pitkin. Keskelle leikataan sellainen aukko, että kiekon keskiö mahtuu tulemaan siitä läpi (riippuu paljon siitä minkälainen keskiö kiekossa on).


2. Kaksi erilaista vaihtoehtoa: valitse a tai b

2 a) Mittaa etäisyys akselin keskeltä vanteen sisäkehälle. Huomioi, että pinnat ovat vinossa, eli kohtisuora etäisyys akselista ei riitä. Tee 'harppi' kahdesta naulasta ja riman pätkästä. Aseta muovilevy esim lastulevyn palasen päälle, ja lyö harpin toinen naula kiinni levyyn. Toisella naulalla raavit muovilevyyn jäljen, jota pitkin voit leikata. Jos yhtään epäilet mittauksiasi, tee ensin koekappale pahvista.

2 b)Kiinnitetään kalvo kiekon keskiöön teipillä (tuoretta sähköteippiä), niin että se pysyy jokseenkin paikallaan.
external image levytys_3.jpg
Otetaan kiekko syliin ja piirretään tussilla merkki kalvolle siihen kohtaan mistä haluaa sen leikata eli mihin kohtaan vannetta haluaa sen kiinnittää. Jos kyseessä on vannejarrullinen pyörä, on jarrupinta jätettävä luonnollisesti vapaaksi. Levyjarrulliseen pyörään voi kalvon viedä ihan renkaan tuntumaan. Pyöritetään kiekkoa sylissä että saadaan merkki joka puolelle kehää.
external image levytys_1.jpg
external image levytys_2.jpg
Leikataan viivaa pitkin. Huom! kalvoahan ei tarvitse irroittaa keskeltä, vaan leikata voi "raottamalla" kalvoa ulkokehältä. näin saa kalvon reunan tarkalleen siihen kohtaan mihin sen haluaa.
Alla koesovitus: Kalvon lopullinen paikka menee tuossa. Venttiilille voi leikata reijän tässä vaiheessa.
external image levytys_4.jpg

3. Maalataan ja/tai teipataan kalvo. Voi myös hioa kääntöpuolelta ylimääräisen painon pois :wink:
external image levytys_5.jpg

4. Kalvon kuivuttua laitetaan se takaisin paikoilleen pinnoja vasten. Kiinnitetään kääntöpuolelta vähintään joka toiseen pinnaan ihan vain hyvällä teipillä. Uskokaa tai älkää se kestää, jos haluaa kuitenkin parempaa kiinnitystä, tekee kalvoon pienet reijät, joista pujottaa rautalangan ja sitoo sen toiselta puolelta. Tämä kannattaa tehdä ihan vanteen tuntumaan, jotta lanka jää teipin alle.

Teippi ympyröity kuvassa:
external image levytys_6.jpg

Toiselta puolelta:
external image levytys_7.jpg

Tästä saumasta kiinnitetään sitten teipillä. Musta sähkömiehen teippi taitaa olla parasta tähän hommaan:
external image levytys_8.jpg

Valmis sauma alla. Siisti tulee, kuten näkyy. Yksi kierros teippiä puhtaille pinnoille riittää hyvin. Kannattaa teipata siten että vanteen tekstit jää teipin alle piiloon:
external image levytys_9.jpg

external image levytys_10.jpg

5. Kiinnitetään valmis kiekko pyörään. Yhdistettynä takakatteeseen teet pyörästäsi suihkuhävittäjän, jolla liidät pitkin maanteitä tukka hulmuten. Toimii tosin ilman katettakin. Pitäisi kestää ainakin 2000 km ja näyttää sikahyvältä!

external image levytys_11.jpg

external image levytys_12.jpg