Tässä vanhahko, mutta varmasti vielä paikkansa pitävä tutkimus vaihteiden hyötysuhteista. Näyttää siltä, että napavaihde on kaikilla tehoalueilla ketjuvaihdetta huonompi, mutta pienillä tehoilla ero pienenee. Torpedon kolmivaihteinen, kuten muutkin suoran välityksen omaavat napavaihteet ovat tällä vaihteella jopa ketjuvaihdetta parempia hyötysuhteeltaan. Tämä johtuu siitä, että ketjuvaihteen vaihteensiirtäjän kiemurat hukkaavat hiukan tehoa. Vaihteensiirtäjärissojen kuluttama teho kuitenkaan ei muutu polkemistehon mukana, siksi tuo pieni hukkateho on suurilla tehoilla polkien prosenteissa napavaihdetta parempi. Mikään ei siis voita suoraa sinkulavälitystä hyötysuhteessa, varsinkin, kun molemmat rattaat ovat suuret. :)

Shimano3-hyötysuhde-eri-tehoilla.png
Kolmivaihteisella kannattaa ajaa kakkosella aina, kun voi. Ykkönenkin on ihan ok, mutta kolmoselle ei kannata vaihtaa kuin alamäessä.
Ketjuvaihde-vs-napavaihteet.png
Jos tarvitsee enemmän vaihteita, on ketjuvaihde hyötysuhteen kannalta parempi.
Rohloff-hyötysuhde.png
Jos kuitenkin valitsee napavaihteiden Rolls Roycen Rohloffin, kannattaa ajaa parillisilla vaihteeseen 9 asti ja vaihtaa sitten parittomiin. :)
Ketjuvaihteen hyötysuhde.png