Miksi nojapyörä

 • Pystypyörän ongelmana on se, että ranteet rasittuu liikaa. Tai jos ei ranteet, niin sitten perse tai niska tai joku muu paikka. Nojapyöräilyn idea on juuri se, että mikään paikka ei tule kipeäksi, vaikka ajaisi kuinka pitkiä matkoja. Taino, jalat sentään väsyvät kuitenkin, koska kyseessä on pyöräily. Niin kuin pitääkin.


Nojapyörän ja komponenttien valinta

Pyörän valinta


Aika usein nojapyörän ostaja haluaisi kaiken. Pitäisi saada mukava ja ketterä kaupunkipyörä, jolla olisi hyvä kuljettaa paljon tavaraa retkillä, mutta sen pitäisi silti olla nopea kilpuri maantiellä. Valitettavasti kaikkea ei voi saada, vaan on valittava mitkä ominaisuudet ovat tärkeimpiä.

 • Aika usein nojapyörää kehutaan kuinka se on nopea. Tässä mennän jo puolittain metsään. Jos olet sellaisessa kunnossa, että ajat vähintään 25 km/h keskinopeuksia, niin on mahdollista että nojapyörällä olet vielä hieman nopeampi.
 • Yksi tärkeimpiä argumentteja nojapyörän paremmuuteen on mukavuus. Nojapyörällä ajaessa takamus, selkä ja kädet eivät puudu.
 • Kaupunkiajossa pystympi ajosento on hyvä. Pää kääntyy katsomaan taakse, ja jalkojen saaminen maahan on helppoa. Esim CLWB-tyyppiset pyörät sopivat kaupunkiajoon hyvin. Ne ovat myös helpompia aloittelijoille.
 • Epätasaisella alustalla isot pyörät ovat mukavammat. Periaatteessa tasaisessa kaupunkiympäristössä reunakivet ovat merkittävä epätasaisuus. Kannattaa ottaa huomioon että nojakilla ei pysty 'hyppäyttämään' tai edes keventämään kuten pystypyörällä, tästä syystä jousitus on hyvä valinta myös kaupunkiajoon.
 • Makaavampi asento on mukavampi pitkillä matkoilla. Makaavassa asennossa suurempi osa painosta tulee selälle, ja takamus ei puudu. Lisäksi ilmanvastus on pienempi makaavammassa asennossa.
 • Trike, eli kolmipyöräinen
  • Helppo päästä alkuun, tasapainoon ei tarvitse kiinnittää huomiota. Soveltuu hyvin myös tasapainorajoitteisille ja talviajoon tietyin rajoituksin.
  • hankalampi ahtaissa paikoissa
  • huonokuntoisilla teillä triken kolmella pyörällä kuoppien kiertäminen on jokseenkin mahdotonta.
  • hyvä raskailla kuormilla ja todella pitkillä matkoilla. Koska pystyssä pysyminen ei rajoita, voi ajaa ylämäkeen kuinka hitaasti tahansa.
  • triken ilmanvastus ja vierintävastus ovat suurempia kuin kaksipyöräisessä nojakissa. Nopeudeltaan trike on samaa luokkaa pystypyörän kanssa
  • useimmat pitävät kokonaisuutena kaksipyöräistä mukavampana.

 • Jousitus auttaa huonoilla teillä. Tätä kannattaa miettiä valintaa tehdessä, koska takajousitusta pyöriin harvemmin muokataan jälkikäteen. Hyvä jousitus ei vie juuri yhtään tehoja, mutta varo kiinalaisia hyppykeppejä(!).

 • Valintaa tehdessä kannattaa ilmoitettuihin teknisiin arvoihin suhtautua tietyllä varauksella. Useilla valmistajilla on taipumuksen ilmoittaa paino hieman alakanttiin, ja Highracer tyyppisten penkin/poljinkeskiön korkeus samoin voi olla ilmoitettu alimmassa säädössä, ohuilla renkailla, jne.

 • Valinta yläohjauksen ja alaohjauksen väliltä on aika pitkälle makuasia.
  • Yläohjaus:
   • Pyörän taluttaminen on helpompaa
   • Ilmanvastus mahdollisesti hieman pienempi (ainakin teräsmies-tyyppisellä ohjauksella)
   • Ohjaustankoon saa peilin ja mittarin
   • Mikäli ohjaustanko on kaukana haarukan linjasta, käsien suuret sivuliikkeet voivat vaikuttaa häiritsevästi ohjaukseen
  • Alaohjaus
   • Monien mielestä rennompi ajoasento
   • Käsien sivuliike pienempi

Kommentteja eri merkeistä


Kommentit voivat olla huhupuheiden ja yksittäisen ihmisen käsityksiä, joten näihin ei kannata suhtautua kovin ryppyotsaisesti.

Azub


Innovatiivinen valmistaja, jolla on omia, hieman erilaisia ratkaisuja.
Joskus alkuaikoina ollut ongelmia laadun kanssa, mutta nykyään tiettävästi ok.

Nazca


Luotettavia peruspyöriä. Pyörien hinnassa mukana jo lokarit, tarakka, jotka moneen muuhun merkkiin pitää ostaa erikseen. Ronin nojapyörät myy suomessa.

HP Velotechnik


Jotkut sanovat nojapyörien mersuksi. Laadukkaita, toimivia pyöriä.

Hase


Tekee erilaisia pyöriä kuin muut eurooppalaiset: Delta Trike, LWB, Lasten nojakki-mallinen peräkärry, Tandem jossa ohjaaja on pystypyörä asennossa takana. Laadukkaita, toimiva pyöriä.
Takakenobikes myy suomessa.

M5


Painotus urheilullisissa, nopeissa pyörissä

Performer


Taiwanilaisen Performerin tuotteita on moitittu huolimattomasta suunnittelusta. Ainakaan aluksi trikeissä ei ollut ackerman-ohjausta. Lisäksi viimeistelyn laatu ei ole eurooppalaisten laatumerkkien tasoa.

TW Bents


Taiwanilaisvalmistaja/markkinoija jonka pyörien suunnittelu on ollut hieman Performeria parempaa. Viimeistelyn laadussa ja yksityiskohtien toteutuksessa puutteita täälläkin.


Osien valinta


Kampien pituus


Foorumilla on kampien pituuksista keskusteltu ainaki ketjuissa Kojeajamaan lyhytkampista? ja Polvia alemmas ja katetta nokalle

Pystypyörissä lastenpyöriä lukuunottamatta kaikilla on 170 tai 175 mm pitkät kammet.
Tätä voisi pitää hieman kummallisena, koska 150 cm tai 200 cm pitkän ajajan jalkojen pituudessa on eroa melkoisesti

Monet nojapyöräilijät pitävät normaalia lyhyempiä kampia parempina. Lyhyemmät kammet helpottavat nopeasti pyörittämistä, ja monet sanovat että polvet eivät rasitu samalla tavalla kuin pidemmillä kammilla. Tyypillisesti 165 ja 152 mm kampia löytyy edes jotenkin, siitä lyhyempiä ei mistään valmiina.

Lyhyiden kampien ostopaikoista ks Ostaminen

Hammasrattaat


Välitykset


Tyypillisesti hammasrattaiden valinnassa mietitään sopivia välityksiä. Aika useat tarvitsevat nojapyörällä suurempaa skaalaa kuin pystypyörällä: painavampi pyörä, ja etenkin tottumattomalla ylämäessä hieman pienempi teho vaativat pienemmät välitykset. Toisaalta, tasaisella ja alamäissä nojapyörä on nopeampi, joten tarvitaan suurempia vaihteita.

Pyöreät vai ovaalit


Jotkut pitävät ovaaleja hammasrattaita pyöreitä parempana. Ideana on, että välityssuhde muuttuu kampikierroksen aikana: kovimman voiman kohdassa välitys on suurempi, kuolokohdassa pienempi (kevyempi).

Ovaalit auttavat etenkin matalilla kadensseilla. Pyörityksen ylläpito on helpompaa eikä polkeminen mene kulmikkaaksi hitailla kierroksilla & suurella voimalla.

Aiemmin Highpath on tehnyt tilauksesta hammasrattaita. Heidän ovaaleista kertovalla sivullaan on melko paljon hyvää tietoa aiheesta.

Tällä hetkellä kaupallisia ei-pyöreitä rattaita tekevät O.symetric ja [[@ http://www.rotorbikeusa.com/products.html#chainrings|Rotor]]. Rotorin tekemät ovat noin 11% ovaaleja, joka sopii lähinnä kisa-käyttöön, kovilla kadensseilla ajamiseen.

Erittäin käyttökelpoinen vaihtoehto ovaalien hankkimiseen ja kokeiluun on Itse Tehdyt Hammasrattaat